Valerie Eyckmans

De Commentator is het alter ego van schrijfster Valerie Eyckmans. Geboren en getogen in de Kempen en wonend in Antwerpen is zij vanzelfsprekend brutaal van aard maar zacht van inborst. Wanneer zij zich niet ledig houdt met commentaar geven, schrijft zij teksten allerlei. Ze was enkele jaren vaste huiscolumnist bij de weekbladen Flair en Zone03/, leverde honderden interviews en reportages aan onder andere Feeling, Goed Gevoel, ELLE, NINA, werkte tussendoor vijf ellendige weken als researcher voor een televisiezender, was promotiemedewerker bij een uitgeverij en sleet enkele jaren als copywriter op een reclamebureau. Momenteel werkt ze op freelance basis in de brede pers-, reclame- en PR-sector, en schrijft ze scenario’s en toneelstukken.

Eind februari 2013 verscheen haar debuutroman Verloren Maandag, volgens mensen die er iets van kennen “een hilarisch en meedogenloos portret over het leven op kantoor.” Het boek verscheen in Vlaanderen bij uitgeverij Vrijdag en in Nederland bij uitgeverij Podium en werd genomineerd voor De Bronzen Uil, de prijs voor het beste Nederlandstalig debuut.

Exact een jaar later volgde De Dierbaren, een roman die het moderne gezinsleven hekelt, en die haar vergelijkingen opleverde met grootheden als Jonathan Franzen en Herman Koch. “Luchtig en hilarisch, ja, maar dat neemt niet weg dat Eyckmans er voortreffelijk in geslaagd is een rake omschrijving te geven van de karakters van elk van de personages en van hun onderlinge relaties.” (Cutting Edge)

In augustus en september 2014 verschijnen bij uitgeverij Abimo Ella wil verliefd zijn en Ella wil groot zijn, twee prentenboeken voor kinderen vanaf 4 jaar.

Meer weten of lezen? Bezoek ook haar auteurswebsite.

 

15 Responses to “Valerie Eyckmans”

 1. annemarie says:

  Beste Valerie, ik ben al lang fan van uw blog (maar heb al geleerd deze niet in het openbaar te lezen want dan schiet ik te vaak in de lach wat dan weer rare blikken ooplevert…). U bent blijkbaar zelf fan van antwerpen en lekker eten dus ik vroeg mij af of u geinteresseerd was een nieuw evenement bij te wonen dat ik organiseer. Het gaat om een workshop (maar we houden het ‘werken’ tot een minimum) en daarna een gedeelde maaltijd. Interesse? Je kan alle details vinden op mijn blog http://www.joyoflittlethings.com. Groetjes, annemarie

 2. De commentator says:

  Dag Annemarie,
  Dank! Altijd fijn om te weten dat mijn stukjes gesmaakt worden. Heb je mijn boek Verloren Maandag al gelezen? Dat schijnt ook goed voor je humeur te zijn. Puik initiatief dat je daar neemt (mooie blog ook), helaas vertoef ik net dat weekend door de Ardennen, ik vrees dat ik je workshop niet haal… Volgende keer!

 3. gilberte vermeulen says:

  Via de krant Verloren Maandag ontdekt … tja wat een ontdekking. Heerlijke humor, sarcasme, portrettentrekkerij, wat peper-en-zout seks. Simply delicious… van iemand die heel, heel veel leest met een lichte voorkeur voor thrillers, maar deze kost was echt met veel plezier te verteren.

 4. De commentator says:

  Bedankt, Gilberte! Dat is geweldig fijn om te lezen. Je reactie geeft me weer frisse moed om verder te werken aan een tweede boek!

 5. nans says:

  dag Valerie,

  Mag ik jouw adres even ontvangen naar waar ik persdossiers mag opsturen?
  Waarvoor Dank,
  Nans*

 6. Lize says:

  Dag Valerie,

  Ik kwam toevallig op je boek gestoten in de bibliotheek. Ik was op zoek naar een boek om te lezen voor Nederlands en jouw boek leek me wel geschikt. Ik was dan ook aangenaam verrast en heb veel gelachen tijdens het lezen. Ik zal het dan ook met veel enthousiasme aanraden aan anderen.

 7. De commentator says:

  Dag Lize,

  Blij dat het je gesmaakt heeft, en wat fijn dat je me dat via deze weg laat weten. Bedankt!
  Valerie

 8. evedo says:

  Dag Valerie,
  Kreeg je boek van mijn vader (71): ‘nog nooit zo gelachen met een boek van een vrouw’. Ik heb nog nooit een boek van mijn vader toegestoken gekregen.Hilarisch. Dankjewel voor de tegenwind.
  Evelyne

 9. De commentator says:

  Ha, fantastisch! Als alles volgens schema gaat, ligt mijn nieuwe boek begin maart in de winkel. Benieuwd of dat ook wordt doorgesluisd in je familie. Bedankt voor je feedback, doet altijd deugd.

 10. mieke de leeuw says:

  De tranen lopen van mijn gezicht van het lachen,
  heb verloren maandag van mijn dochter gekregen,gewoon schitterend!!!

  Mieke

 11. De commentator says:

  Dank je, ik ben gevleid! Als het naar meer smaakt: mijn nieuwe boek, De dierbaren, ligt begin maart in de winkels.

 12. Caroline says:

  Ik heb ‘Verloren Maandag’ deze zaterdag uit de bib (ojawel, zo ééntje ben ik) meegebracht. Zondag erin begonnen, door omstandigheden (ojawel, excuses, excuses) moeten stoppen. Afgeteld naar gisterennamiddag om het verder te lezen en het dan maar in 1 ruk gedaan. En, ojawel, het was het meer dan waard! Schreven er maar met jouw scherpe, sarcastische en humorvolle pen. Meer van dat, bitte please (ojawel, andere talen mixen doen we graag) en dan ga ik, beloofd, naar de boekenwinkel om het te KOPEN :)

 13. De commentator says:

  Beste Caroline,
  Toeval bestaat niet: vanavond vindt de officiële voorstelling van mijn nieuwe boek plaats. ‘De Dierbaren’ ligt sinds gisteren in de winkel. Belofte maakt schuld, dus… hup, je moest al aan de kassa staan!
  p.s. Ook welkom op de boekvoorstelling trouwens (Museumcafé Ufo in Antwerpen, om 20u. Ik signeer met plezier een exemplaar oor je)

 14. Ilse says:

  Hallo,

  Ik heb net uw 2 romans “verslonden”, ik heb tijdens het lezen in de trein vaak luidop gelachen (wat al eens vreemde blikken van medetreinreizigers opleverde maar dat kon de pret niet bederven), ik kijk al uit naar uw volgende roman !

  Ilse

 15. De commentator says:

  Dank je, Ilse. Het doet altijd deugd om te horen dat mijn werk gesmaakt wordt!

Leave a Reply