May 6, 2013 6

één plus één is geen idee

By in Gedaan, Gedronken

Lieve lezer. Omdat er geen elegante manier is om te vertellen dat je op de gezegende leeftijd van 35 jaar uit de kroeg bent gegooid, bespaar ik mij de poging tot pulitzerwaardig proza, en hou ik het voor één keer gewoon bij de feiten. Uw dienaar is afgelopen vrijdag uit de kroeg gezet. Daar. Het is eruit. Natuurlijk denkt u nu aan marginale taferelen. Aan glazen die tegen de grond gekeild worden, een uit de hand gelopen ruzie met een minnaar, aan nachtelijke scheldpartijen, aan dronkemanspraat of een ouderwets stoepgevecht. Ik moet u teleurstellen. Ik zat rustig een pintje te drinken met wat vrienden en werd de kroeg  - café Corso op de Vrijdagmarkt – uitgezet omdat ik de cafébaas er op wees dat hij me te weinig geld teruggaf. Waarop hij woest werd. Nochtans had ik gelijk. Reken even met me mee. Ik bestelde aan de toog drie pintjes. Moest daarvoor 5,70 euro betalen. Ik overhandig de man een briefje van 20 euro. Hij geeft mij een briefje van 5 euro en wat kleingeld, samen nog geen 7 euro. Dat is op zich vrij idioot, want zelfs als de cafébaas dacht dat ik hem 10 euro had gegeven, dan nog zou hij zich zwaar misrekend hebben. Soit. Ik kijk naar het geld in mijn hand, merk het tekort op en spreek de cafébaas opnieuw aan. ‘Excuseer’, zeg ik. Of ik een probleem heb, blaft hij. Ik wijs hem op zijn vergissing. Hij gromt, loopt naar de kassa, haalt er een briefje van 10 euro uit en gooit dat bovenop het briefje van vijf euro en de muntstukken. Opnieuw vrij idioot, maar we kunnen niet allemaal rekenwonders zijn. Ik zeg tegen de cafébaas dat hij zich voor de tweede keer misrekent, dat hij me nu te veel teruggeeft. ‘Commentator, wat ben je toch een nobel en eerlijk mens’ denk ik nog bij mezelf, terwijl ik mijn hand met het geld wat verder uitstrek, zodat de ietwat dommige cafébaas zijn fout kan herstellen. In de plaats daarvan schiet de cafébaas in een Franse kolère, kiepert hij de drie versgetapte pinten in de gootsteen, loopt hij naar zijn kassa, haalt er mijn oorspronkelijke 20 euro weer uit, gooit die bovenop de 17 euro die hij me al gegeven heeft en brult dat ik maar moet oprotten. ‘Bol het af, kakwijf’ waren zijn exacte woorden.

Ik weet niet wat me meer verbaasde:

a) Dat de cafébaas mij beval zijn café te verlaten (ik deed niks verkeerd)

b) Dat de cafébaas mij een kakwijf noemde (de kans is heel reëel dat ik minstens één gat in mijn trui had)

c) Dat de cafébaas mij in zijn kolère 17 euro gaf (zou ik dat moeten aangeven op mijn belastingen?)

Hoe dan ook, de eerste stap richting marginaliteit is een feit. (En nu komt er een fantastisch bruggetje). Gelukkig is er ook goed nieuws. Altijd Commentaar is genomineerd voor de Weekend Knack Blog Awards, in de categorie ‘personal’. Hoera! Stem HIER op mij en behoed mij voor een leven in de marge. Als ik win, geef ik een rondje in de Corso. Het is daar omzeggens altijd happy hour.

 

 

Tags: , ,

6 Responses to “één plus één is geen idee”

 1. Davy says:

  Mooi neergepend, Valerie – triestig om te lezen echter. Hier beneden kun je lezen wat mij op 1 mei overkwam bij Bar 2 op (jawel) De Vrijdagmarkt in Antwerpen!

  Prikborbericht FB 1 mei:

  Ik had het in de week nog met een collega over het feit dat het soms triestig gesteld is met het horecapersoneel her en der en dan voornamelijk in de bediening. Wat me net overkwam kan ook weer tellen.
  Op het gemakske iets drinken op de Vrijdagmarkt in Antwerpen in het zonneke op het terras van BAR 2. Ik neem een goede slok van mijn cola en merk na dat ik het neerzet pas dat het glas goed vuil is. Lippenstift en shit, vies dus. Ik zie niet dadelijk het meiske van de bediening dus schuif het halfvolle glas aan de kant en drink de rest van de cola leeg uit het flesje. Wanneer ik haar iets later zeg dat het glas echt vuil is neemt ze het glas en het flesje op en zegt: ‘het glas is vuil maar de cola is leeg!’ en loopt voor dat ik iets kan terugzeggen naar binnen. Laatste keer dat ik daar kwam, dom geit.

 2. Fielosophie says:

  En toch, een leven in de marge is duidelijk boeiend :-)

 3. Pe says:

  Het was duidelijk zijn dagje niet :-)

 4. De commentator says:

  Herkenbaar, Davy, pijnlijk herkenbaar. Soms lijkt het alsof we als klant blij moeten zijn dat we ergens voor mógen betalen. En helaas vind ik dat eigen aan deze stad… Als je ooit tijd hebt, moet je mijn archief er maar eens op naslaan. Ik geef je alvast een paar shortcuts:

  http://www.altijdcommentaar.be/?p=437

  http://www.altijdcommentaar.be/?p=236

  http://www.altijdcommentaar.be/?p=471

 5. liese says:

  zoiets ben ik op mijn 17e al tegengekomen…sindsdien niet meer in geslaagd :-)

 6. Kjoetness says:

  haha toch grappig neergepend. Ja wel erg zo boertig behandeld worden! Ach met azijn vang je geen vliegen zullen we maar denken zeker? En je hebt lekker winst gemaakt. ;)

Leave a Reply