March 26, 2013 3

De blik in haar ogen, dat is kunst

By in Gedaan, Gezien

Zondag naar De Invasie geweest. Samen met een miljard anderen die van enthousiasme geen blijf schenen te weten met hun designertassen en knokige ellebogen en ze dan maar collectief tegen mijn hoofd en ribben ramden. Ik zweer het, ik ben ternauwernood aan een gebroken oogkas ontsnapt. Eindelijk snap ik waarom hipsters van die énorme brillen met dikke monturen dragen. Zoveel enthousiasme op een zondag, ik ben dat niet gewoon, en mijn reflexen ook niet. Soit. Eén van mijn vrienden stelde voor om naar het M HKA te gaan. Gezien iedereen op De Invasie zou zijn zou daar vast geen kat zijn, redeneerde hij. Omdat het jaren geleden was dat ik nog eens in het M HKA was geweest en door de band genomen graag door een museum placht te slenteren, handjes op de rug, stemde ik in. Het kan tenslotte niet elke zondag josdag zijn. Een mens moet zichzelf ontwikkelen, nietwaar? Nou. En of uw dienaar zich ontwikkeld heeft. Ik heb gezien: twee stoelen voor een raam. Het werk heette ‘Uitzicht’. Een stoel met een gouden strop erboven. Dat werk heette ‘Gouden strop en stoel’. Een stuk verroeste pijpleiding, waarvan ik de titel vergeten ben, maar ik gok op ‘Pijpleiding’. Ik heb een tijdje staan staren naar een video van en door Marina Abramovic die haar haren borstelt. Onderwijl keihard geprobeerd iets te voelen. Even dacht ik dat ik geëmotioneerd was, maar het was gewoon mijn oogkas die nog pijn deed van die hipsterelleboog. Ik heb mijn best gedaan. Maar het M HKA, daar mankeert meer aan dan een letter, mijn gedacht.

Tags: , , , , ,

3 Responses to “De blik in haar ogen, dat is kunst”

 1. juffie says:

  Je veroorzaakte weer een flinke glimlach met je tekst.
  Graag zou ik van jou een verslag willen lezen over het Rijksmuseum in Amsterdam waar iedereen in Nederland over jubelt. Daar zie je gegarandeerd veel hipsters die het zo gemist hebben al die jaren, dat het museum dicht was en zich snel naar het museum begeven. De marketingcampagne is in volle gang. Er zit vast een Starbucks ergens bij het museumwinkeltje. Gerund door een meisje in korte broek en een pilotenzonnebril.
  Misschien heeft het M HKA museum ook een campagne nodig?

 2. De commentator says:

  Wel Juffie, toeval of niet: ik had niet zo lang geleden een afspraak met Nederlandse uitgever en was vastberaden nadien het Rijksmuseum, dat om de hoek ligt, te bezoeken. Helaas stak die dekselse Fyra er een stokje voor. Ik ben uren onderweg geweest, waardoor er geen tijd over bleef voor een museumbezoek. Volgende keer!

 3. Vivienne says:

  Hahahaha, Valerie!
  Ik ben daar paar weken geleden ook voor het eerst geweest. In volle verwachting zoals dat hoort bij een studente “kunst” stond ik daar te luisteren en te kijken. Mijn gedachten op volle toeren om te begrijpen wat er staat en er voornamelijk ook iets bij te voelen. Maar het is inderdaad niet meer dan wat stoelen en opgeklopte lucht.

Leave a Reply