February 4, 2013 1

Alors on danse

By in Gedaan

Een paar weken geleden, tijdens de 24 uur van het Podium, werd de cultuurminnende mens een kijkje gegund achter de schermen van Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Uw dienaar had net het olijke duo Tanya en Vergauwen achter de kiezen, twee vrolijke jongelingen die hun ding deden met On Chesil Beach. Heerlijke voorstelling. Opperbest gezind fietste ik verder. Ik had een half uurtje voor ik naar een volgende voorstelling zou gaan kijken, ideaal voor een kijkje achter de schermen bij één van ‘s werelds meest gewaardeerde dansgezelschappen, redeneerde ik. Het eerste dat ik er leerde, was dit: het Koninklijk Ballet van Vlaanderen is bijna failliet. Op sterven na dood. Wist u dat? Ik niet. Maar steek één voet door de deur van hun schouwburg en het nakende faillissement wordt door de gids van dienst als een bezemsteel met weerhaken door je strot geramd. Er staat zelfs een soort collectebus op de balie. Nu is empathie altijd al één van mijn slechtere eigenschappen geweest, en zo komt het dat ik me in een moment van zwakte diezelfde dag nog voornam kaartjes te kopen voor een voorstelling. Uw dienaar, redder van het ballet – ik zag het al helemaal voor me. Het reddingsplan verliep niet van een leien dakje. Nadat ik op het zaalplan de plaatsen die ik wilde had aangevinkt, las ik dat het online reservatiesysteem niet werkt als je surft met Safari. Ik ‘ontvinkte’ de plaatsen en probeerde het met Google Chrome, maar ook dat bracht geen zoden aan de dijk. Een half uur later belde ik naar het onthaal. Ik legde het probleem uit. De dame aan het onthaal vroeg me nors welke plaatsen ik wilde. Ik antwoordde:

Ik: Die op rij 6.

Zij: Die kan ik u niet geven.

Ik: Hoezo?

Zij: Die heeft u aangevinkt in Safari.

Ik: En meteen weer afgevinkt. Een half uur geleden.

Zij: (negeert wat ik net heb gezegd) Ik kan u heel mooie plaatsen geven op rij 10.

Ik: Maar ik wil die plaatsen op rij 6.

Zij: Dan moet u over een half uur terugbellen.

Ik: Zijn ze dan weer vrij?

Zij: Dat weet ik niet.

Ik: (perplex) Ik heb geen tijd om terug te bellen, ik wil nu reserveren.

Zij: Ik kan u ook plaatsen op rij 11 geven.

Ik: Maar er zijn toch nog enkele plaatsen dichter bij het podium? Die plaatsen op rij 7, kan ik die niet hebben?

Zij: De plaatsen op rij 10 en 11 zijn heel mooi hoor.

Ik: Maar dat zijn de laatste rijen. Ik wil niet achteraan zitten.

Zij: (Zucht) Goed. Dan krijgt u plaatsen op rij 5. Anders nog iets?

Ik ga dus deze week naar het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Ik zit op rij 5. Het zou me niks verbazen als dat de orkestbak blijkt. Of een hol in de grond. In het laatste geval hoop ik dat Kwak en Boemel er ook zijn. Dan gaat er pas gedanst worden.

Tags: , , , , ,

One Response to “Alors on danse”

  1. Stephanie says:

    Zou het kunnen dat Norse Nadine ook parttime bij de Monty werkt?

Leave a Reply