January 28, 2013 0

Wie schrijft, die zwijgt

By in Gedaan

Afgelopen zaterdag moest De Commentator optreden in DE Studio, het fenomale pand aan het Mechelseplein waar vroeger Studio Herman Teirlinck zat. DE Studio is een tegenwoordig een centrum voor jong talent, met een lidwoord in kapitalen. En een lidwoord in kapitalen, dat moet je verdienen. En avant. Ik moest dus optreden in DE Studio en was daar behoorlijk nerveus voor, ook al was optreden een groot woord. Ik moest er lezen. Voorlezen, uit eigen werk. Dat komt zo. Een poos geleden besloot ik een boek te schrijven, met een plot en volzinnen en adjectieven, heel veel adjectieven. En seks, want dat verkoopt zeggen ze, en diep vanbinnen ben ik gewoon plat commercieel. Afijn, ik schreef dus een boek, dat binnen een goeie maand in de winkel ligt. Dat maakt van mij een debutant, en nu wil het toeval dat DE Studio zaterdag een sympathiek festival organiseerde dat De nacht van de debutant heette. Ik werd gevraagd deel te nemen, samen met een handvol andere debuterende schrijvers, en zei natuurlijk volmondig ‘ja’. Het begon al goed. Ik mocht vier vrienden op de gastenlijst zetten, die alle vier in een deuk lagen toen ze zich aanmeldden en het meisje aan de inkom hen vroeg bij welke artiest ze hoorden. ‘Artiest!?’ hadden ze geroepen, ‘Hahaha!’ lachten er drie, en eentje ‘Hohoho!’. Ik had nochtans expres een zwarte leren legging aangetrokken, in de ijdele hoop dat leren benen me artistieke allure zouden geven. Dat bleek niet het geval. Mijn zus fluisterde me nadien in het oor dat ik die leren legging misschien maar voor in de privé-sfeer moest houden. Onnozel natuurlijk, want het is zo klaar als een klontje dat een leren legging echt niet het comfortabelste kledingstuk is om mee naar tv te kijken, en veel andere dingen doe ik eigenlijk niet, in de privé-sfeer. Maar goed, ik wijk af. Ik moest dus een stukje voorlezen, en niet veel later werd ik samen met Griet Op De Beeck geïnterviewd. Haar roman, Vele hemels boven de zevende, komt aanstaande donderdag uit. We werden als een soort duopakket geïntroduceerd, omdat het blijkbaar een trend is dat journalisten boeken gaan schrijven (zie ook: Peeters, Marnix en Rogiers, Filip). Ik ben allang geen journalist meer, maar dat bleek geen probleem en dus hoorde ik Marc Verstappen, DE baas van DE Studio mij aankondigen als journaliste die onder andere voor Flair, Feeling en ELLE schreef. Op dat moment kromp ik onwillekeurig ineen, want Griet Op De Beeck werkt voor De Morgen, en het is nu eenmaal een feit dat krantenjournalisten serieuzer worden genomen dan boekskesjournalisten. Onterecht natuurlijk, want wie voor De Morgen of De Standaard werkt, moet hooguit zonder fouten kunnen schrijven, en wie voor Flair werkt, moet tegelijk ook z’n nagels kunnen lakken – senior editors zelfs met een topcoat. Tijdens het interview bleek Griet Op De Beeck, overigens een toffe Griet, verbaal van zo’n kaliber te zijn dat ik haar voortaan Griet Op DE Beeck noem. Of gewoon DE Griet. Echt, haar radde tong alleen al verdient een lidwoord in kapitalen. Benieuwd of haar boek even graaf is. De interviewer vroeg haar wat ze met haar boek had willen vertellen over het Vlaamse gezinsleven, en ik weet niet meer wat DE Griet precies antwoordde, maar het was alleszins tweehonderd keer grappiger en gevatter dan mijn antwoord, dat ongeveer zo ging: ‘Euh.’ Echt waar, euh en dan niks meer, of toch niks van belang. Zoiets kan ik natuurlijk geen twee keer laten gebeuren of ze denken nog dat ik écht alleen maar mijn nagels heb gelakt op al die redacties waar ik heb gewerkt. Dus. Als u hier de komende maand niks meer van mij leest, dan is dat omdat ik keihard ga nadenken over DE dubbele bodems in mijn boek, want op dit moment kom ik wat betreft zin en doel van mijn debuut niet verder dan: ‘Het is maar om te lachen.’

Verloren Maandag wordt in Vlaanderen uitgegeven door Vrijdag, en in Nederland door Podium, en ligt rond 22 februari in de winkel en op het internet. Kopen, die handel! En dan maar van ‘Hahaha’ en ‘Hohoho’ doen.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply