June 27, 2012 4

Shaken… and very much stirred

By in Gedronken

Fuck. Ik ben net naar mijn eigen webstek gesurft om te kijken hoe lang het al geleden is dat ik nog eens iets gepost heb. Ik gokte op een goeie maand, maar het blijken er op de kop af twee te zijn. Ik zou me excuseren, als dat niet zo arrogant zou zijn. Alsof iemand zit te wachten op mijn geleuter. Soit, mocht u, lieve lezer, die ene mens zijn die trouw zweert aan De Commentator: mijn excuses. Voor de oorverdovende stilte, en het feit dat u klaarblijkelijk geen leven heeft. (…) Lichtgeraakte lezers mogen een emoticon naar keuze toevoegen aan het einde van voorgaande zin.

En avant. Waar ik de afgelopen maanden zoal heb uitgehangen, hoor ik u vragen. Wel, ik heb een week op een Grieks eiland gezeten, waar weinig over te melden valt, tenzij u wilt weten hoeveel dolmades* ik heb gegeten, en welke boeken** ik heb gelezen. Ik heb een meer dan fantastische trip naar Kopenhagen achter de rug. En ik heb wat geld uit mijn zakken laten kloppen in Sips, de cocktailbar van Manuel Wouters, de rosse en minder aantrekkelijke Brian Flanagan. Ik weet niet of u ooit al eens een voet heeft binnengezet in Sips. Indien wel, dan bent u misschien bekend met de huisregels. Huisregels? Yep, huisregels. Ze staan op de eerste pagina van de menukaart, en om u te behoeden dat u straks ook het geld uit uw zakken laat kloppen, lijst ik ze hieronder volgaarne even voor u op:

#1. Do not fold or bend this menu.

#2. No groups larger than six persons.

#3. Seats will be assigned at all times with the aim of everyone’s comfort and interest.

#4. No unaccompanied minors under the age of 21.

#5. No shorts, no bare feet.

#6. Gentleman will remove their hats.

#7. Do not bring anyone unless you would leave that person alone in your home.

#8. Do not make eyecontact with the bartender if you do not want a drink.

#9. Don’t block the service station where waiters / waitresses pick up their drinks.

#10. Couples don’t suck face and maul each other at the bar. It’s tacky and awkward for everyone, go home!

#11. No bachelor parties, themes or ridiculous movements.

#12. No shouting or singing, nor other loud behaviour.

#13. the pursuit of quality cocktails is an endeavour that requires time, be patient.

#14. No pets or replacement children.

#15. No running around with the furniture.

#16. If you don’t like these rules, we have others.

In de praktijk levert dat dit op. Vriendin E., die als eerste arriveerde, ging aan een tafeltje op het terras zitten, waarmee ze nietsvermoedend regel #3 brak. Aan dat tafeltje stonden twee stoelen, en we waren met drie, dus schoof ze een stoel bij. Zo overtrad ze regel #15. Toen kwam ik. Ik moest dringend plassen, en vroeg aan de ober waar het toilet was. Daarbij keek ik hem aan. En brak regel #8. Ondertussen arriveerde vriendin B., die ons in al haar verstrooidheid voorbij liep (of beter wist en alsnog probeerde te vluchten, bedenk ik me nu). Vriendin E. riep haar en trad daarmee regel #12 met de voeten. Eens ik terug aan tafel zat, werd er eindelijk – behoorlijk onbeschoft – een menukaart op onze tafel gegooid. Klaarblijkelijk diende die niet om drank te bestellen, maar wel om ons duidelijk te maken dat we al 4 regels hadden gebroken, want ruim 20 minuten later was onze bestelling nog steeds niet opgenomen. Ik dus naar binnen, kop in kas, om in een weergaloze imitatie van Rain Man drie cocktails te bestellen, ogen panisch naar de grond gericht. Ik kreeg geen kletsen, dus missie geslaagd. Regel #11 stelde me gelukkig gerust: de Bart De Wevers van deze wereld komen er blijkbaar niet in. En met regel #13 viel het dan ook weer mee, want we kregen onze cocktails binnen afzienbare tijd – misschien omdat we, op één koppeltje na, de enige klanten waren. Ik vraag me af waarom. Nee echt, het is echt lachen, gieren, brullen in de Sips. Ik heb zelfs al een naam voor de volgende cocktail die Manuel Wouters bedenkt. De Kim Jong Il: Rohypnol met een blokje ijs en een schijfje verse limoen. Krijg je in geen tijd iedereen mee in het gelid.

 

* U dacht toch niet dat ik ze echt geteld heb.

** Bezoek van de knokploeg (Jennifer Egan), Magnus (Arjen Lubach), en Kill Your Darlings, Handboek voor Scenarioschrijven (Rogier Proper).

Tags: , , , , , , , ,

4 Responses to “Shaken… and very much stirred”

 1. Frauke Joossen says:

  Eerste commentaar gelezen, nu al fan.

 2. De commentator says:

  Een échte auteur onder mijn fans: hoezee!!

 3. Stephanie says:

  Ik wens ze veel nieuwe klandizie tijdens de Sinksenfoor!

 4. walter says:

  wie leeft in een verhaaltje krijgt een verhaaltje

Leave a Reply