August 16, 2011 0

Kees Meerman zuigt

By in Gezien

Vorige week dinsdag trok uw Dienaar blijgemutst naar de Zomerfabriek om er een stukje theater mee te pikken. De Commentator is al jaren trouw aan de Zomer van Antwerpen, en had ook dit jaar een aantal voorstellingen geselecteerd, waaronder ‘Ontketend’, een onemanshow van een zekere Kees Meerman. Hoewel ik vaak op mijn buikgevoel vertrouw inzake theatrale aangelegenheden, achtte ik het in deze zaak raadzaam enige research te verrichten – de kans was namelijk zeer reëel dat het hier om een Ollander ging. En Ollanders op een podium zijn in de regel nog luider en vervelender dan gewone Ollanders. Enige voorzichtigheid was dus geboden. Op de webstek van Zomer van Antwerpen las ik echter dat het hier een succesvoorstelling betrof, die voor de gelegenheid bewerkt was tot een turboversie. ‘Op piano en gitaar deelt Kees zijn hoogtes en laagtes met wie toevallig in het publiek zit. Dan weer snoeihard, dan weer fijngevoelig. Altijd eerlijk.’

Zelden, lieve lezer, heeft een turboversie van eender wat zo lang geduurd. Wat bovendien niet vermeld werd –omdat het het vermelden niet waard is, zo werd al snel pijnlijk duidelijk – was dat Kees ook danst. Daarvoor trok hij, om redenen die mij niet geheel duidelijk zijn, zijn onderlijfje uit. In zijn blote bast en met een ongezonde pathetiek voerde Kees een reeks bewegingen uit die ik niet meer heb gezien sinds die ene zondag in 1997 toen ik pardoes in La Rocca belandde, tussen een honderdtal uitzinnige kappers die hun coming out vierden. Soit. Vlak voor de hele ellende eindelijk voorbij was, zei Kees dat hij na afloop cd’s zou verkopen met alle liedjes die hij in zijn show zong. Die liedjes waren allemaal van eigen makelij, voegde hij er trots aan toe, waarna hij schaamteloos ‘Chelsea Hotel’ van Leonard Cohen op zijn gitaar begon te tokkelen. Hij had het vertaald naar het Ollands – bij wijze van misselijke grap, veronderstel ik. Enfin. Uiteindelijk werd het tóch nog heel even interessant: om af te sluiten riep Kees namelijk dat je hem kan boeken om bij je thuis op te treden. Wel, mijn kelder staat voor je open, Kees. Hij is extreem goed geïsoleerd en ik heb altijd al iets leuks willen doen voor de mensheid.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply