February 27, 2011 4

Een scheet in een fles

By in Gezien

Gisterenavond in de Rode Zaal van deSingel de allergrootste rotzooi ooit gezien. Je hebt rotzooi die op je lachspieren werkt, rotzooi waar je slaperig van wordt, en dit soort rotzooi: rotzooi waar je pisnijdig van wordt. Rotzooi van de ergste soort, kortom. Ik heb het over ‘Prometheus Landschap II’ van Troubleyn / Jan Fabre, dat ongeveer een maand geleden in wereldpremière ging in New York. Het kreeg er lovende kritieken. Die Amerikaanders toch. Ik had het kunnen weten. Geef ze een blote fluit en ze zijn van hun sokken geblazen.

In de theatrografie – weer een nieuw woord geleerd, zie – die op de website van Troubleyn staat, las ik dit: “Lijven schuren over elkaar heen tot de vonken eraf vliegen; mannen en vrouwen maken van zichzelf brandstapels van verlangen; in een handomdraai verandert een roede in een toorts, een vagina in een ontstekingsmechanisme van zwavel en fosfor: de schaamstreek is een uitgelezen strijkvlak voor alles wat brandbaar is.” Op het podium gebeurde dit: één knul probeerde vuur te maken met zijn jongeheer, een andere knul hield zijn aars naar het publiek gericht, en nog een andere knul hield er een lucifer voor, met een steekvlam als gevolg. Tjonge jonge. Je had het applaus moeten horen aan het einde van de rit.

Ik vraag me af wat Jan Fabre gisterenavond aan het doen was. Het was tenslotte voor iedereen zaterdagavond. Ik gok er op dat hij naar een herhaling van FC De Kampioenen keek, met zijn sloffen aan en een pilsje erbij. Misschien met de knop van zijn broek open en de voeten op het salontafeltje, lekker ontspannen. Mag ook wel, na maanden van hard labeur. Kunstenaar zijn, da’s werken, man.

Tags: , , , , , ,

4 Responses to “Een scheet in een fles”

 1. Caroline says:

  LOL!

 2. De commentator says:

  Onderbroekenlol, ja.

 3. Katrien says:

  Excuseer, maar afgelopen zaterdag was de allerlaatste aflevering van FC De Kampioenen, en geen herhaling. Leave it to me om dat weer net te weten. Ik moet er waarschijnlijk niet trots op zijn.

 4. De commentator says:

  Beste Katrien, schaam u vooral niet. Ik weet nu dat ik liever vijf voltallige seizoenen FC De Kampioenen uitzit dan vijf minuten Fabre.

Leave a Reply