January 10, 2011 1

Bij de beesten af

By in Gedaan, Gehoord

Lieve lezer. Het is lang geleden dat we elkaar hier troffen. Mes excuses, ik had het druk. Het schijnt overigens hip te zijn om het druk te hebben. Nou. Tussen ons gezegd en gezwegen: ik vind er geen hol aan. Uw dienaar bezingt liever uit volle borst het lof der luiheid. Helaas ben ik daar niet bijster goed in. Maar oefening baart kunst en dus trok ik afgelopen vrijdag als een a capella eenmanskoor naar de Sportoase in de Veldstraat. U weet wel, het art deco gebouw met een openbaar zwembad waar je kan drijven op nostalgie. Een aanrader. Naast het zwembad is er ook een hammam en een heus badenhuis. Gezwind stapte ik ditmaal het badenhuis binnen, gewapend met boek en badhanddoek. Ontspannen zou ik! Al snel vond ik de weg naar het stoombad, waar ik mij bescheiden in een hoekje nestelde, de ogen dicht, het lichaam af en het verstand op pauze. O, heerlijkheid. Bijkans was ik ingedommeld toen er een ouder heerschap ten tonele verscheen, dat zich steunend en kreunend op de warme stenen bank liet vallen.

GOEIEDAG! riep hij.

Hallo, mompelde ik.

HARD GEWAARKT VANDAAG, SEG! riep hij.

Mmm, murmelde ik.

EN BIJNA EEN DUIF OVERREDEN! riep hij.

Oei, prevelde ik.

HA, DEN ACHMED, ZIE! – er kwam een tweede heerschap binnen, een kolos van de meer beminnelijke soort. Hij schudde zijn vriend vrolijk de hand.

IK VERTELDE NET AAN DE JUFFROUW HIER DAT IK BIJNA EEN DUIF HEB VERMOORD!

Achmed vond dat erg geestig.

HAHAHAHAHAHA! riep hij, en daarna: OCH, GIJ! EEN DUIF?!

ECHT WAAR! hikte de eerste. Ze schakelden over op geanimeerd Arabisch, tot er een derde heerschap binnenkwam, opnieuw een kolos, ditmaal van de meer overbehaarde soort.

HA, DE FATIH IS ER OOK WEER, ZIE! riepen beide mannen in koor. Ze knipoogden naar mij, ten teken dat ze me welkom heetten in hun theekransje. Ik had nog net de kracht om mijn duim in de lucht te steken. Dat vonden ze grappig.

HAHAHAHA! WE ZULLEN MOR VLOMS KLAPPEN HE, ANDERS VERSTAAT DE JUFFROUW ONS NIET! ZEG FATIH, IK VERTELDE NET TEGEN DEN ACHMED DAT IK DAARSTRAKS BIJNA EEN DUIF HEB OVERREDEN!

OCH GIJ? ALLEZ, JONG, EEN DUIF! HOE KOMT HET? riep Fatih.

(…)

Ik was blij dat mijn drie nieuwe vrienden overschakelden naar het Nederlands. Dat is tenslotte waarvoor een mens in een stoombad zit. Voor een goed gesprek. Mocht u zich afvragen wat er uiteindelijk met de duif is gebeurd: ze heeft het gehaald. Als u vrijdag toevallig binnen een straal van drie kilometer rond de Veldstraat liep, heeft u het wellicht ook gehoord.

Tags: , , , , , ,

One Response to “Bij de beesten af”

  1. diedienooittijdheeft says:

    haha, glad you are back baby, ik heb mijn wekelijkse portie humor dringend nodig!!!

Leave a Reply