November 24, 2010 9

Daar komen de Jappen

By in Gegeten

Misschien heeft u het al gemerkt, maar de Jappen nemen stilaan de stad over. Let op mijn woorden: een kleintje met mayonaise is straks Chinees. Wie tegenwoordig hip wil happen, eet immers met stokjes. Vindt uw dienaar helemaal niet erg, integendeel. De Commentator is dol op de Japanse keuken. Mijn eerste hap rauwe vis vergeet ik nooit. Ik werkte voor het diep-filosofische weekblad Flair en had in dat kader een interview met acteur Gène Bervoets, die toen nog relevant was. Er was nog lang geen sprake van economische crisis, dus interviews gebeurden standaard in een restaurant. Gène koos Izumi, het oudste Japanse restaurant in Antwerpen. We zaten aan de rand van het vijvertje op het tuinterras, en onder het genot van een glaasje sake biechtte ik op dat ik nog nooit rauwe vis had geproefd. Daar zag Gène geen graten in. Dat ik ook een stokjes-maagd was, vond ik te veel informatie. Gemakshalve besloot ik dus maar te vertrouwen op mijn fingerspitzengefühl. Dat ik niet bleek te hebben. Na een oeverloos gesukkel had ik eindelijk een stukje zalm beet, dat ik bibberend naar mijn ver opengesperde mond bracht. Alles leek relatief goed te gaan, tot mijn vingers in een kramp schoten, de stokjes het stukje vis met een fiere boog de lucht in katapulteerden, en de zalm recht de vijver in ging. Er viel een ijzige stilte. Zo, die is terug bij zijn vriendjes! riep ik, om maar iets te zeggen. Mijn tafelgenoot gaf geen krimp. Om een lang verhaal kort te maken: de rest van de sushi heb ik met mijn handen gegeten. Sans Gène.

Heeft de Commentator littekens overgehouden aan dit avontuur? Hoegenaamd niet. Uw dienaar heeft immers het doorzettingsvermogen van The Karate Kid, en de discipline van Mister Miyagi, niet toevallig een Jap. Tien jaar later ben ik een wandelend vat vol omega 3, maar motorisch in topvorm. Kom maar op met die Jappen. Hell, ik kan de wenkbrauwen van Gène Bervoets epileren met stokjes. Zijn amandelen trekken. Dokter Bibber-gewijs zijn lever transplanteren. Met één hand. Met de andere eet ik ondertussen een kleintje met wasabi. En u?

P.S. Het afgelopen weekend Les Saveurs de Yamada (her)ontdekt. U heeft ook een goed adresje? De lijn is NU geopend!

Tags: , , , , , , , , , , ,

9 Responses to “Daar komen de Jappen”

 1. Hans says:

  Yamayu Santatsu op de ossenmarkt! http://www.santatsu.be/
  Specialiteit sushi en sashimi.

  Ook Brussel, Gent en Brugge hebben heerlijke japanse restaurants!

 2. bartje says:

  fak!

 3. De commentator says:

  Fak, stamt dat niet uit hetzelfde jaar als the Karate Kid?

 4. W. says:

  Was je al in “Little Asia” in de st Kathelijnestraat in Brussel?

  Wat baten stok en wok als ‘t visje liever zwemmen wil!

 5. bartje says:

  grave film… Ralf Macchio wordt trouwens volgend jaar 50, zullen we dat vieren met sushi?

 6. koop says:

  Laatste post dateert van bijna een maand geleden. Ik vrees dat de Jappen om een vooralsnog onduidelijke reden niet konden lachen met dit bericht en onze geliefde Commentator aan boord van een Mitsubishi A6M Zero-Sen richting een Japans concentratiekamp ontvoerden, alwaar ze inmiddels gekneveld in een donkere bamboehut verplicht wordt om rijstkorrels te stapelen. Maar een vermoeden hoor.

  Iemand zin om een reddingsactie op te starten?

 7. koop says:

  De Commentator is dood.
  Kan niet anders.

  Snif.

 8. koop says:

  Iemand het adres van de rouwkapel?

 9. koop says:

  Worden er doodsprentjes uitgedeeld?

  En zo ja, kan ik ze voor grof geld verpatsen op e-Bay?

Leave a Reply