August 23, 2010 1

Kom van dat dak af

By in Gegeten

Afgelopen vrijdag kwam uw dienaar op het lumineuze idee te lunchen op het dak van het M HKA, u weet wel, het museum dat niet alleen goochelt met medeklinkers, maar ook graag een loopje neemt met spatiëring. Gek genoeg zijn slechts weinig mensen op de hoogte van het bestaan van het dakterras, dat nochtans excellent gelegen is en barst van het potentieel. Althans, dat dacht ik. Mij vastklampend aan de herinnering aan een redelijk uitstekend feestje dat ik er een paar jaar geleden mocht meemaken, dartelde ik die vrijdag gezwind een paar miljoen trappen op, koos een plekje op het verder lege terras van het M HKAFE, en richtte mijn snoet genoeglijk naar de zon. Er gebeurde niks. Ik wuifde naar niemand in het bijzonder, hopend dat iemand in het café me zou zien en mijn bestelling zou komen opnemen. Niks. Na een kwartier besloot ik actie te ondernemen en glipte ik het café binnen, waar een jongeman met een snor als Salvador Dalí achter de toog de krant stond te lezen. Hij keek op, glimlachte, en las verder. Raar, maar omdat ik nu eenmaal in een museum voor hedendaagse kunst was, was de kans niet onbestaande dat ik hier te maken had met een performance artist, dus was ik op mijn hoede. Ik vroeg voorzichtig of ik een menukaart kon zien, en verhip, dat kon. Ha, dus toch een ober, alleen een hele luie. Ik bestelde een glas water, koos van de bedroevend beknopte menukaart een vegetarisch broodje dat godbetert €7 kostte, en ging terug in de zon zitten. Een eeuwigheid later kreeg ik een minibroodje voorgeschoteld, met de melding dat ik binnen bestek kon vinden. Mocht u zich op dit punt nog afvragen of ik lekker gegeten heb: het broodje was belegd met ricotta en gegrilde paprika’s, waar het verschrompelde vel nog aan hing. Dat vond Salvador vast gemakkelijker. Soit. Maar wat gaarne had ik u deelgenoot gemaakt van een goed bewaard geheim, lieve lezer, opdat u de laatste zomerdagen die ons nog resten, op niveau zou kunnen lunchen – letterlijk en figuurlijk. Helaas, er is geen goed bewaard geheim. Mocht u ooit een feest willen geven, kan ik u van harte het dakterras van het M HKAFE aanraden. Maar breng vooral uw eigen drank mee, tenzij u een leven op overschot heeft.

Tags: , , , , , , ,

One Response to “Kom van dat dak af”

  1. koop says:

    Gek genoeg had ik min of meer dezelfde ervaring. Ook ik was op het alhier besproken dakterras een tijd zoet met het zoeken naar iets wat zelfs maar vaagweg leek op een ober. Na zo een half uur van mijn leven te hebben vergooid, ging de jongedame in wiens gezelschap ik vertoefde maar zelf naar binnen om iets te bestellen. De service aldaar bleek zo tergend traag dat ik de jongedame, toen ze éindelijk terugkwam met de drankjes, zelfs niet meer herkende.

Leave a Reply