August 13, 2010 3

La piscine

By in Gedaan, Gedacht

Ik zwem graag. In open lucht, weliswaar. Als de nood het hoogst is en het kwik te laag, wil ik me wel eens aan een baantje of tien in een overdekt zwembad wagen, maar altijd opnieuw zweer ik dat het de laatste keer is. De ontelbare poten die je in je smikkel geplant krijgt, de chloor die tot diep in je poriën sluipt, wit lillend vlees dat in krappe speedo’s gesnoerd zit: bonjour tristesse. Geef mij maar de gezellige chaos van een openluchtzwembad in midzomer, vol joelende tieners, waar de hormonen als keitjes van het wateroppervlak ketsen. Baantjes trekken wil er meestal niet goed lukken, maar hey, plonzende pubers ontwijken is ook hard werken. Bovendien ontvouwen zich op en rond de springplank vaak drama’s die Aaron Spelling zélfs niet in zijn hoogjaren had kunnen bedenken. Tienermeisjes die hysterisch worden als ze door een jongen in het water gegooid worden. Tienermeisjes die hysterisch worden als ze niet door een jongen in het water worden gegooid. Tienermeisjes die hysterisch worden uit verveling. Tig keer beter dan National Geographic, zeg ik u.

Soit, het droeve nieuws is dat er in onze stad een schrijnend gebrek aan openluchtzwembaden is. Er is er eentje op Linkeroever. En sinds kort mag er weer gezwommen worden in de zwemvijver in Deurne, maar wie daar wil zwemmen moet netjes in een rij staan aanschuiven, want de vijver heeft een maximumcapaciteit. Voor elke mens die uit het water komt, mag er eentje in. Dolletjes. Nog even en er wordt een cursus nazizwemmen ingericht.

Dus zegt de Commentator volmondig ‘ja’ op het voorstel van de actiegroep Ademloos* om van het Noordkasteel een ecologische zwemvijver te maken. Op voorwaarde dat het een jolige boel wordt, met hitsige pubers en snotterende kleuters, een springplank, veel drama én natuurlijk een Speedo-verbod. Ik maak mijn borst al nat. U toch ook?

(* http://www.facebook.com/pages/Maak-van-het-NOORDKASTEEL-een-ecologische-zwemvijver/124104544277275?ref=ts)

Tags: , , , , , , , , ,

3 Responses to “La piscine”

 1. koop says:

  “…waar de hormonen als keitjes van het wateroppervlak ketsen…”

  Een zin, zo mooi dat ik het leven weer breedglimlachend tegemoet durf te zien. Vandaag toch.

 2. Joke says:

  Ik wil even een potje breken voor Deurne: die maximumcapaciteit heeft niks te maken met nazisme of regelneverij, maar wel met het feit dat deze vijver volledig ecologisch is: planten zuiveren het water en het gezonde evenwicht wordt gewoonweg verstoord als er teveel volk tegelijk induikelt vol zweet, zonnecreme en goedkope deodoranten allerhande. Meer van dattum!

  Maar een tip voor de winter: je hoeft niet overdekt… niks zo zalig als op zondagochtend bij min drie een duik tussen de ijsklompen in Deurne te nemen, heb ik afgelopen winter ontdekt. ECHT zalig. En het hysterische gegil? Dat produceer je zelf bij je eerste duik. :p

 3. De commentator says:

  Joke, dát is pas een tip. Heb ik meteen een excuus om een extra laagje wintervet te kweken. Hier met die chips!

Leave a Reply