May 21, 2010 6

Glamour toujours

By in Gedaan, Gezien

Berichtje van een vriendin, vanop het filmfestival in Cannes. ‘Cannes sucks. Kan iemand Lindsay Lohan van de Croisette komen rapen alsjeblieft?’ Ik slaag er niet in een grijns te onderdrukken. De vriendin in kwestie is filmjournaliste, en maakt zich elk jaar opnieuw druk in het schrijnende gebrek aan glamour in de huidige filmindustrie. Ik geef haar geen ongelijk, integendeel. De laatste keer dat ik live het bloed uit haar gezicht zag wegtrekken, was na de première van ‘Bo’, een paar maanden geleden. Ik was haar plus één die avond, en had voor de gelegenheid mijn hoogste hakken uit de kast getrokken. Tevergeefs, zo bleek. Plaats van het gebeuren was Metropolis, de verloederde loods aan de Groenendaallaan die een high-tech bioscoop moet voorstellen, maar eigenlijk een vermomde kermisattractie voor Ollanders is. Na afloop van de film, waar ik het, omdat ik in een goede bui ben, niet over zal hebben, werden de acteurs naar voren geroepen om een rondje applaus in ontvangst te nemen. De leading lady van de film, ene Ella-June Henrard, een ontieglijk mooi meisje dat op het witte doek de présence, het charisma en de looks van een jonge Bardot heeft, slofte verveeld/verlegen de trappen af in een slobbertrui, op een stel afzichtelijke laarsjes die ze zo van de set van Oliver Twist, de musical leek gestolen te hebben. Nu wéét ik wel dat over smaak en kleur niet te twisten valt – een spreekwoord dat ik nochtans vaak en volgaarne aan mijn laars lap – maar goed fatsoen, lieve lezers, is een andere zaak. Je haren kammen voor een rode loper event is elementaire beleefdheid, quoi (Noteer en memoriseer, Deborah Ostrega!). Nu hoor ik u zuchten: Antwerpen is Cannes niet,  dus stop met zeiken. Klopt. Antwerpen is Cannes niet. En de kans is helaas microscopisch klein dat Antwerpen ooit zijn eigen internationaal filmfestival zal krijgen. Maar als alles volgens (Kaaien)plan loopt, hebben we binnenkort wél een eigen Croisette. Aha! Ik haal mijn hoge hakken alvast van stal, en hoop van u hetzelfde. Glamour toujours.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

6 Responses to “Glamour toujours”

 1. stephanie says:

  Wel, Gent, Namen en Oostende hebben hun eigen filmfestival, dus ik hoop dat Antwerpen niet te lang achterblijft – anders is Westerlo of Heultje er straks mee weg. Maar ik ben het met de Commentator eens: Bodegah Oestrogeen moet dan wel heur haar kammen.

 2. koop says:

  In tegenstelling tot commentator Stephanie – sensuele naam trouwens, Stephanie, mijn verdorven geest stelt er zich meteen een soortement uit Kempense klei opgetrokken Kim Wilde bij voor – hoop ik dat Antwerpen voor eeuwig verstoken mag blijven van een eigen filmfestival. Een visioen duikt op: Jan Verheyen – de man die naast zijn schoenen lopen tot levensfilosofie heeft verheven – zou zichzelf tot permanent juryvoorzitter uitroepen, waarna elke door Verheyen geregisseerde prent met prijzen overladen zou worden. Ik bid bij de heilige Gouden Beer dat zoiets nooit zal gebeuren.

 3. stephanie says:

  Aha, u leest het onvolprezen maandblad Glam*it? Ik volg uw redenering tot op zekere hoogte, maar betreur uw kortzichtigheid. Ik hoop namelijk dat het scenario EXACT volgens uw voorspellingen verloopt, met dit kleine addendum: dat Jan V, zot van glorie en bedolven onder de Bronzen Bollekes, er opnieuw van overtuigd geraakt dat ze hem nodig hebben in Hollywood…

 4. Carmen says:

  Wel, om een of andere reden dacht ik al de hele tijd — tot er werd gesproken van hoogste hakken — dat de commentator een man was! Het zal wel aan mijn cliché-beelden liggen. Tenzij de commentator een man is die graag hoge hakken draagt, maar zoiets is minder voor de hand liggend…

 5. De commentator says:

  Er zijn geen zekerheden meer in het leven, Carmen: Sarkozy en Prince dragen ook hakken…

 6. Carmen says:

  Zeker weten – en ze staan er beter mee dan sommige vrouwen!

Leave a Reply