May 4, 2010 0

Let’s face it

By in Gezien

Wie dit tijdig leest en de komende dagen nog een uurtje te vullen heeft, reppe zich maar beter meteen naar Faces, de eerste solotentoonstelling in Antwerpen van fotograaf Johannes Vande Voorde. Het zou lullig zijn te doen alsof ik de man in kwestie niet ken, dus: wij kennen elkaar. Persoonlijk. Daar, het is eruit. Hij heeft ooit een katastrofe verhinderd waarvan de gevolgen niet te overzien zouden zijn geweest door me er nét op tijd op te wijzen dat ik op punt stond mijn gloednieuw vals plafond te perforeren met een steenboor. Daarvoor alleen al ben ik de man eeuwig dankbaar. Goed, ik was een illusie armer –ik heb helaas geen talent voor emancipatie- maar een stel gordijnrails rijker, dus de balans woog positief, wat mij betrof. ‘s Mans kleine interventie heeft echter niks te maken met het feit dat ik in alle objectiviteit durf te stellen dat hij verdraaid knappe foto’s maakt. Faces toont, zoals de titel al doet vermoeden, een selectie fraaie zwart-wit portretten van bekende en minder bekende koppen. De fotograaf van dienst heeft namelijk al een aardig palmares met ronkende namen bij elkaar gefotografeerd. Hoewel niet altijd bewust. Zo werd hij in het prille begin van wat een krasse opmars als fotograaf zou worden voor een populair magazine op pad gestuurd om soapkoningin Leah Thys op gevoelige plaat vast te leggen. De onstuimige snaak van toen had geen flauw idee om wie het ging, maar ontwaarde op de plaats van afspraak de typerende coupe platinablond haar die zijn opdrachtgever hem beschreven had, stapte dapper op de dame in kwestie af en vroeg kwispelend of zij Thea Lys was. Leah/Thea zat op dat eigenste ogenblik de jury voor op één van de belangrijkste cultuurprijzen van de Lage Landen. Dat het toch nog goed is gekomen met zijn carrière, kan u nog tot zondag 9 mei zien in Expozone Transit, op het De Coninckplein. Een aanrader.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply